پروپیلن گلیکول
| Propylene glycol[۱] | |||
|---|---|---|---|
![]() | |||
| |||
propane-12-diol | |||
دیگر نامها propylene glycol α-propylene glycol 12-propanediol 12-Dihydroxypropane methyl ethyl glycol (MEG) methylethylene glycol PG Sirlene Dowfrost | |||
| شناساگرها | |||
| شماره ثبت سیایاس | ۵۷-۵۵-۶ | ||
| پابکم | ۱۰۳۰ | ||
| کماسپایدر | ۱۳۸۳۵۲۲۴ | ||
| UNII | 6DC9Q167V3 | ||
| ChEBI | CHEBI:16997 | ||
| ChEMBL | CHEMBL۲۸۶۳۹۸ | ||
| شمارهٔ آرتیئیسیاس | TY6300000 | ||
| سیستم طبقهبندی آناتومیکی درمانی شیمیایی | QA16 | ||
| جیمول-تصاویر سه بعدی | Image 1 | ||
| |||
| |||
| خصوصیات | |||
| فرمول مولکولی | C3H8O2 | ||
| جرم مولی | 76.09 g/mol | ||
| چگالی | 1.036 g/cm³ | ||
| دمای ذوب | −۵۹ درجه سلسیوس (−۷۴ درجه فارنهایت) | ||
| دمای جوش | ۱۸۸٫۲ درجه سلسیوس (۳۷۰٫۸ درجه فارنهایت) | ||
| انحلالپذیری در آب | fully امتزاج | ||
| انحلالپذیری در ethanol | fully امتزاج | ||
| انحلالپذیری در diethyl ether | fully امتزاج | ||
| انحلالپذیری در acetone | fully امتزاج | ||
| انحلالپذیری در chloroform | fully امتزاج | ||
| رسانندگی گرمایی | 0.34 W/m-K (50% H2O @ 90 درجه سلسیوس (194 درجه فارنهایت)) | ||
| خطرات | |||
| MSDS | External MSDS | ||
| شمارههای نگهداری | S۲۴ S۲۵ | ||
| لوزی آتش | <imagemap>: عنوان نامجاز در پیوند سطر 3 | ||
| ترکیبات مرتبط | |||
| مرتبط با دیال (الکل) | اتیلن گلیکول 31-پروپاندیول | ||
| به استثنای جایی که اشاره شدهاست در غیر این صورت، دادهها برای مواد به وضعیت استانداردشان داده شدهاند (در 25 °C (۷۷ °F)، ۱۰۰ kPa) | |||
| | |||
| Infobox references | |||
|
| |||
پروپیلن گلیکول (به انگلیسی: Propylene glycol) با فرمول شیمیایی C۳H۸O۲ یک ترکیب شیمیایی با شناسه پابکم ۱۰۳۰ است. که جرم مولی آن ۷۶٫۰۹ g/mol میباشد.
این نام خلاصه شده ی: مونو پروپیلن گلیکول میباشد.
طرز ساخت 1
پروپیلن گلیکول از آبکافت و به وسیلهٔ پروپیلن اکسید (C3H6O) ساخته میشود.
طرز ساخت 2
از دی اُل دار کردن پروپن هم میتوان پروپیلن گلیکول ساخت (روش های دی اُل دار کردن هم پتاسیم پرمنگنات در محیط سرد و بازی ، اسمیم تتروکسید در محیط پریدین و NMO ، یا اپوکسید دار کردن و سپس حلال پوش کرد)
موارد استفاده
- کاربرد به عنوان حلال در دارو مثلاً دیازپام در آب حل نمیشود
- کاربرد به عنوان افزودنیهای غذایی
- کاربرد به عنوان مایه خنککننده (ضدیخ) در موتور یا مایع ضدیخ بروی هواپیما De-ice
- کاربرد به عنوان روغن هیدرولیک در سیستمهای هیدرولیک
- کاربرد به عنوان مواد دودزا در ماشینهای دودزا Fog machine
- کاربرد به عنوان تغریز کننده، پاک کننده، ضدعفونیکننده در صنایع آرایشی و بهداشتی
- کاربرد به عنوان مونومر در تهیه رزینهای پلی استری
چرا از پروپیلن گلیکول در مواد غذایی استفاده میشود؟
از پروپیلن گلیکول اغلب در غذاهای آماده برای حفظ رطوبت و کیفیت طعم و نگهداری بالا استفاده میشود. همچنین به عنوان طعم دهنده در عصارههای وانیل یا بادام، و ماده رنگی در برخی از مواد غذایی استفاده میشود.
کاربرد در عطر
بی رنگ و بی بو: در عطر مایعی بی رنگ و بی بو است، بنابراین فیکساتور و حلال محبوب در عطرها و اسپری های بدن است.[۲]
مولکول های عطر را پیوند می دهد: به عنوان یک تثبیت کننده موثر در عطرها نیز عمل می کند. توانایی آن در حفظ دمای بالا و ژل با سایر مواد، آن را به یک چسب عالی برای محصولات مختلف تبدیل می کند.
حلال و تثبیت کننده: به طور کامل در آب حل می شود. به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی، بوی عطر را برای مدت طولانی حفظ می کند.
تولیدکنندگان مونو پروپیلن گلایکول
از بزرگترین تولیدکنندگان این ماده در جهان میتوان به شرکتهای Dow Chemical Company و BASF آلمان و LyondellBasell Industries هلند و گروه SK کره جنوبی اشاره کرد.
همچنین تنها تولیدکننده این ماده در خاورمیانه و ایران، شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز میباشد.
جستارهای وابسته
منابع
طرز ساخت و موارد استفاده ترجمه شده از http://sv.wikipedia.org/wiki/1,2-Propandiol
- ↑ Merck Index, 11th Edition, 7868.
- ↑ «پروپیلن گلیکول چیست و چه کاربردی دارد؟ | آرکا شیمی». ۲۰۱۹-۰۸-۳۰. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۲-۰۸.


